niedziela, 5 stycznia 2020

ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • kilka ząbków czosnku (u mnie główka)
  • 4 ziarna jałowca
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Żeberka opłukać i osuszyć. Mięso pociąć na małe porcje (w każdym kawałku powinny być dwie kostki). W dużym rondlu o grubym dnie (lub w dużym garnku) rozgrzać olej, włożyć mięso, szybko zrumienić ze wszystkich stron na dużym ogniu, dodać zmiażdżony czosnek, zalać bulionem. Dodać pozostałe przyprawy (ziarna jałowca pokroić na drobniejsze kawałki nożem lub rozetrzeć w moździerzu), poczekać, aż bulion się zagotuje, zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem, aż żeberka będą miękkie (ok. 35min). Wymieszać łyżkę mąki z połową szklanki bulionu. Mieszankę wlać do rondla z gotującymi się żeberkami, zamieszać i ponownie zagotować. Sos przyprawić solą i pieprzem. Żeberka przełożyć na talerze, polać sosem, podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Oryginalny przepis pochodzi ze starego kalendarza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz