niedziela, 12 stycznia 2020

DORSZ ZAPIEKANY W ŚMIETANIE

Składniki (na ok.10 porcji):

  • 1,3-1,4 kg dorsza (filet)
  • 2 duże cebule
  • mały kubełek śmietany 30%
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól, pieprz
  • olej
Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić z każdej strony i obtoczyć w mące. Obsmażyć na na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony na złotobrązowy kolor. Umieścić kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Za pozostałym na patelni oleju podsmażyć cebule, posolić i popieprzyć do smaku. Rozprowadzić cebulę równomiernie na kawałkach ryby, polać śmietaną i wstawić naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180st. Zapiekać ok. 30min. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia ojca Teodora. Dania obiadowe" wyd. Rea-SJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz