poniedziałek, 5 stycznia 2015

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ NA KRUCHYM SPODZIE

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki amarantusowej
  • szczypta soli
Jabłka:
  • 8-10 średnich jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki mąki jaglanej
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (1/3 i 2/3), włożyć na ok. 0,5h do lodówki. Większą częścią wylepić spód w formie, w której będziemy piec szarlotkę. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, odparować na patelni (ok. 20 min), dodać cynamon i imbir oraz mąkę jaglaną. Spód podpiec na lekki złoty kolor w piekarniku, wyłożyć na niego masę jabłkową, pozostałą 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać ciasto. Piec ok. 0,5h w 180st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz