niedziela, 18 stycznia 2015

CHLEB PASTERSKI

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100g mąki orkiszowej oczyszczonej
  • 100g mąki jaglanej
  • 60 g suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 18g drożdży
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli i cukru
  • 50 ml oliwy
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazyli
  • 2 papryczki chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 średnie cebule
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20-30 min). Czosnek przepuścić przez praskę, zalać oliwą, dodać tymianek i bazylię oraz drobno pokrojone papryczki i suszone pomidory. Cebulę pokroić i przesmażyć na oliwie. Do wyrośniętego ciasta wrzucić jajko, podsmażoną cebulę i oliwę z czosnkiem, papryczką, pomidorami i przyprawami, wyrobić, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku 30 min. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki i bułeczki", wyd. Świat Książki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz