wtorek, 13 stycznia 2015

ZAPIEKANKA Z CIASTA FILO Z CIECIERZYCĄ, CUKINIĄ i RYŻEM


Składniki:
  • kilka arkuszy ciasta filo (250-300g)
  • 200g ciecierzycy (suchej)
  • 100g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinii
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy typu "warzywko"
  • sól, pieprz, oliwa, stopione masło
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć w wodzie przez noc, gotować do miękkości (ok. 45-60min). Cebulę pokroić, przesmażyć na oliwie, po chwili dodać startą na dużych oczkach cukinię. Wymieszać z ugotowanym z 'warzywkiem" ryżem, dodać przyprawy, przestudzić. Dno i brzegi okrągłej formy do pieczenia wysmarować stopionym masłem, wyłożyć pierwszym arkuszem ciasta, posmarować go dokładnie stopionym masłem, ułożyć kolejny arkusz smarując masłem itd. Przestudzone nadzienie przełożyć delikatnie do formy, przykryć rogami ciasta, posmarować masłem. Piec w nagrzanym do 180st piekarniku ok. 20 minut (uważać, bo ciasto łatwo się rumieni).
Oryginalny przepis pochodzi stąd: http://www.pinkhungry.com/zapiekanka-z-ciecierzycy-w-ciescie-filo/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz