piątek, 2 stycznia 2015

ZUPA CEBULOWA

Składniki:
  • ok 1kg cebuli
  • kromka chleba żytniego razowego
  • 1 ziemniak
  • 100g śmietankowego serka topionego
  • 3 żółtka
  • 1,5 litra wywaru mięsnego
  • mały kubełek śmietany
  • olej/oliwa, sól, pieprz
Cebulę pokroić, przesmażyć na oliwie. Kromkę chleba podpiec do lekkiego zbrązowienia w piekarniku lub tosterze. Cebulę przełozyć do garnka, zala wywarem, dodać ziemniaka i kromkę chleba, gotować ok. 0,5h. Pod koniec dodać żółtka i serek śmietankowy oraz śmietanę (ostrożnie rozprowadzić ją najpierw w niewielkiej ilości zupy, żeby się nie zwarzyła, a następnie połączyć z resztą). Zupę przyprawić solą i pieprzem, zmiksować, podawać z grzanką z żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz