środa, 8 listopada 2023

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE SATAY

 Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 125g niesolonych orzeszków ziemnych (lub mało solonych)
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • 175ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry (dałam kozieradkę)
  • szczypta kurkumy
  • łyżka brązowego cukru
  • sól
Orzechy ziemne podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Kiedy nabiorą złocistego koloru i ostygną, zmielić je w malakserze lub bardzo drobno rozdrobnić. Zmielone orzechy przełożyć do niewielkiego rondelka z sosem chili, mlekiem kokosowym, sosem sojowym, kolendrą, kurkumą, cukrem i solą. Podgrzewać przez 5 min na małym ogniu, mieszając, tak, aby sos się nie przypalił. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, następnie nadziać na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Całość zanurzyć w sosie, podsmażać na grillu lun patelni grillowej, polewając przygotowanym wcześniej sosem. Podawać, kiedy mięso jest miękkie, przybrane zieloną natką pietruszki lub kolendry.

Przepis pochodzi z "Gościa Niedzielnego" (Anna Leszczyńska-Rożek)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz