wtorek, 21 listopada 2023

POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKAMI I TYMIANKIEM

 Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka tymianku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła klarowanego
  • 10 śliwek
Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi umyte, osuszone i oczyszczone z błon polędwiczki. Odstawić je na 2h w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć mięso, by się ogrzało, i obrumienić je na patelni na maśle klarowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć połówkami śliwek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1h. Pokroić, podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Przepis Joanny Ciślak z Gorlic, "Kobieta i Życie" (październik 2023)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz