poniedziałek, 13 listopada 2023

ROGALE MARCIŃSKIE


 Składniki na ciasto (na 12 rogali):

  • szklanka letniego mleka
  • łyżka suchych drożdży (12g) lub 24g świeżych
  • duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g masła w temperaturze pokojowej (30g do ciasta oraz 195g do przekładania)
Nadzienie:
  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej (użyłam batonika marcepanowego w czekoladzie)
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g blanszowanych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru (112g)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (zastąpiłam cukrem pomarańczowym, wtedy trzeba odjąć tę ilość cukru od cukru pudru)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone (1 biszkopt = ok. 5g)

Ponadto:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania po wierzchu
Lukier:
  • szklanka cukru pudru (150g)
  • 2-3 łyżki gorącej wody (ew. 1 łyżkę wrzątku zastąpić sokiem z cytryny)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw przygotować rozczyn), dodać resztę składników, pod koniec dodając 30g roztopionego masła. Wyrobić ciasto (bardzo krótko, tylko do połączenia się składników). Powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt i owinąć szczelnie folią, następnie schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę. 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm tak, aby krótsze boki stanowiły górę i dół. Pozostałą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na 2/3 powierzchni ciasta (pozostawić od góry 1/3 ciasta i 1 cm marginesu wokół całego prostokąta). Złożyć nieposmarowane 1/3 ciasta od góry ku środkowi, następnie złożyć na nią dolną część i taki sposób, by ją przykryła. Dobrze skleić brzegi, odwrócić ciasto o 90 stopni tak, aby wałkowanie było łatwiejsze. Rozwałkować na prostokąt, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania, złożyć ponownie na 3 części i schłodzić w lodówce przez 45 min, owinąwszy folią spożywczą, aby nie wyschło. Proces wałkowania i składania ciasta na rogale powtarzać kolejne 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 5h, a najlepiej na całą noc.

Ciasto na rogale wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogali.

Nadzienie -mak sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem ze zblanszowanymi migdałami (najdrobniejsze oczka) oraz batonem marcepanowym. Orzechy i biszkopty zmielić na mąkę, połączyć z masą makową, cukrem pudrem i cukrem pomarańczowym. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę, ale tylko tyle, by uzyskać dość zwartą plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna ani zbyt zwarta - jej konsystencję reguluje się dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogale rozwałkować na koło. Rozsmarować nadzienie zostawiając margines przy krawędzi oraz koło bez nadzienia na środku. Podzielić radełkiem na 12 części ( jak godziny na zegarze).

Zwijać zaczynając od krawędzi koła. Po pierwszym zawinięciu można zrobić nacięcie na środku, dzięki czemu rogale będą miały ładniejszy kształt.

Ułożyć na blasze, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50min lub do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i piec ok. 20-30 min lub dłużej, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Ciepłe polać lukrem i udekorować rozdrobionymi orzechami lub migdałami.

Przepis pochodzi ze strony:
 https://mojewypieki.com/przepis/rogale-marcinskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz