wtorek, 21 listopada 2023

SZAKARLAMA - GRUZIŃSKIE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI I KARDAMONEM


 Składniki:

  • 50g orzechów włoskich, mielonych
  • 100g migdałów, mielonych
  • całe migdały do dekoracji
  • 3 jajka 200g masła
  • 300g cukru białego (zastąpiłam 150g erytrolem)
  • 100g śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 4-5 szklanek mąki typ 480
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • paczka cukru z prawdziwą wanilią (wtedy odjąć od ogólnej ilości cukru) lub aromat waniliowy 
  • szczypta soli
W misce umieścić miękkie masło, dosypać cukru i mieszać mikserem do osiągniecia jednolitej, kremowej masy. Dodać jajka, śmietanę i znowu zamieszać. Wsypać mielone migdały i orzechy, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kardamon, a całość zamieszać łyżką. Na koniec przesiać przez sito mąkę. Masę wymieszać ręcznie tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a ciasto było gładkie i elastyczne. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować i wykrawać wybrane kształty szklanką lub foremką. Można też lepić ręcznie małe, spłaszczone kulki i układać je na blasze. Na koniec na każdym ciasteczku na środku umieścić migdał. Piec kilkanaście minut, aż się zrumienią. 

Z podanej ilości wychodzą ok. 4 blachy ciastek.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://www.gosc.pl/doc/6662901.Szakarlama-gruzinskie-ciasteczka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz