poniedziałek, 27 listopada 2023

KOGUT W WINIE (KOKORAS KRASATOS)


 Składniki:

  • 2 kg mięsa z koguta
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 papryki
  • 1 pałeczka cynamonu
  • szklanka czerwonego lub różowego wina
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
Mięso koguta poporcjować, na rozgrzanej patelni podsmażyć z każdej strony. Przełożyć do osobnego naczynia.

Do rozgrzanej i naoliwionej patelni wsypać posiekaną cebulę i pozwolić jej lekko zbrązowieć. To samo uczynić z pokrojoną papryką.

Kiedy warzywa będą gotowe, dodać je do mięsa, zalać winem i odczekać ok. 3 minuty, aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory, przecier, sól, pieprz i cynamon. Całość zalać gorącą wodą i gotować na średnim ogniu przez ok. 1,5h. Regularnie sprawdzać i w razie potrzeby dolewać wodę.

Po tym czasie mięso powinno stać się miękkie i delikatne. To znak, że potrawa jest gotowa. Najlepiej podawać posypaną tartym serem z długim makaronem spaghetti.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://smakujgrecje.com/blog/2021/09/10/kogut-na-cieplo-dlaczego-kokoras-krasatos/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz