poniedziałek, 29 maja 2023

CIASTO KOKOSOWE Z MARAKUJĄ

 


Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 180g drobnego cukru do wypieków (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier cytrynowy (15g)
  • 120ml pulpy z owoców marakui (4-5 owoców)
  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić jajka, cukier, olej, ekstrakt z wanilii i cukier cytrynowy. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodać pulpę z marakui i wymieszać. Bezpośrednio do wymieszanych składników dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 25cm (lub keksówki), piec w temp. 170 stopni przez ok. 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony 
https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokosowe-z-marakuja

W oryginalnym przepisie było jeszcze 200ml kwaśnej śmietany, ale i bez niej ciasto było dość rzadkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz