wtorek, 9 maja 2023

MANNIK NA KEFIRZE

 


Składniki:

  • 400g kefiru (2 szklanki)
  • 320g kaszy manny (2 szklanki)
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 180g cukru, w tym opakowanie cukru waniliowego (12g)
  • 10g spulchniacza (po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody)
  • szczypta soli
Do miski wlać kefir, dodać 2 szklanki kaszy manny. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut do napęcznienia kaszy. W drugiej misce utrzeć na jednolitą masę miękkie masło z cukrami i jajkami. Pod koniec dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i sodę. Maślano-jajeczną masę wymieszać z kaszą i kefirem. Można dodać do ciasta pokrojone jabłka, banany, rodzynki czy inne suszone owoce. Przelać ciasto do formy o średnicy 24-26cm, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni, piec 35-40 min, do uzyskania złotego koloru.

Przepis pochodzi ze strony: 
https://gotovim-doma.ru/recipe/18524-vkusnyy-mannik-na-kefire

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz