sobota, 19 listopada 2022

BUŁECZKI FRANCUSKIE ŚNIADANIOWE

 


Składniki na 16 bułeczek:

Na rozczyn:

  • 25g świeżych drożdży
  • 300g mąki pszennej (typ 500)
  • 400ml lekko ciepłego mleka
  • 2og cukru
Na ciasto właściwe:
  • 350g mąki pszennej (zastąpiłam 150g mąką pełnoziarnistą orkiszową)
  • 50 miękkiego masła
  • 10g soli
  • mąka do podsypania
Do lekko ciepłego mleka dodać rozdrobnione drożdże i sól. Dobrze rozpuścić. Przesiać 300g mąki i wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, masło, sól i wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do misy i przykryć ściereczką. Tak pozostawić ok. 15 min w ciepłym miejscu, żeby odpoczęło. Wyłożyć ciasto na blat i uformować dwa równe wałki. Każdy podzielić na 8 równych części. 

Z 16 kawałków uformować bułeczki. Każdą obtoczyć w mące i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach ok. 3cm. 

Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na środkową półkę  i piec ok. 17-20 minut na złoty kolor. Bez termoobiegu z włączoną górą i dołem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz