czwartek, 24 listopada 2022

UDKA KURCZAKA W SOSIE CURRY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

 


Składniki:

  • 12 udek z kurczaka bez skóry i kości (1,5-1,7kg)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • po płaskiej łyżeczce przyprawy curry i kurkumy
  • 300g pieczarek lub grzybów leśnych
  • główka czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 300-400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki oleju
Wymieszać paprykę, curry, kurkumę, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek z olejem. Natrzeć mieszanką udka kurczaka, włożyć na noc do lodówki. Dodać posiekane grzyby i szpinak (rozłożyć równomiernie w całym naczyniu, szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać). Całość zalać śmietanką. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Oryginalny przepis pochodzi z "Kobiety i życia" (nr 11 (170) listopad 2022, przepis Doroty Wójcickiej z Niepołomic)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz