sobota, 19 listopada 2022

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

 


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg białej cebuli (1kg przed obraniem + dwie sztuki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 5 łyżek masła
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • ok. łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250ml śmietanki kremówki (w oryginale 500ml)
  • szczypiorek
  • grzanki do podania
Cebule obrać, pokroić. Wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Dodać posiekany czosnek i łyżeczkę cukru. Przykryć i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień do średniego. Cebulę smażyć na lekko brązowy kolor jeszcze 20-30 min. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze minutę. Dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 25 minut. Doprawić solą, pieprzem i kremówką. Gotować kilka minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem i grzankami.

Oryginalny przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" nr 11 (170) listopad 2022.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz