wtorek, 24 maja 2022

DORSZ CZARNIAK W SOSIE ŚMIETANOWO-MAJONEZOWYM

 


Składniki:

  • 3 duże filety dorsza czarniaka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • kilka plastrów sera żółtego
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • sok z połówki cytryny
Czarniaka pokroić na porcje i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę wymieszać z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni i piec rybę pod przykryciem ok. 25 min. Pod koniec odkryć, na każdy kawałek położyć plasterek serai zapiekać do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. 

Oryginalny przepis pochodzi z: 
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-czarniak-dorsz-w-sosie-smietanowo-majonezowym-375454

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz