poniedziałek, 2 maja 2022

CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTO Z RICOTTĄ

 




Składniki:

  • 250g sera ricotta
  • 200g tartych migdałów
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru cytrynowego (15g)
  • sok z 1 cytryny
  • płatki migdałów i cukier puder do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odstawić. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrami, dodać żółtka, a następnie sok z cytryny. Wymieszać, po czym dodać ricottę i tarte migdały. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. 
Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać masę i delikatnie wyrównać. Piec 45-50 min.
Po upieczeniu pozostawić ciasto do wystygnięcia. Wystudzone wyjąć z tortownicy i udekorować cukrem pudrem i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania tartych migdałów Tablier Blanc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz