wtorek, 17 maja 2022

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

 


Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 200g masła
  • 600g dowolnych owoców (mogą być też mrożone)
Kruszonka:
  • 100g schłodzonego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając, Wbić jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu, Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. 
Blachę o wymiarach 20cm x 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami do góry. Posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 45 min, do tzw. suchego patyczka. 

Mrożonych owoców nie rozmrażać przed dodaniem do ciasta. Wystarczy oprószyć je w mące ziemniaczanej i dodać do ciasta. Ciasto należy wtedy piec nieco dłużej, ale zawsze do tzw. suchego patyczka. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony https://mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka-najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz