wtorek, 31 maja 2022

CHLEB ORKISZOWY Z SOKIEM JABŁKOWYM

 


Składniki:

  • 500ml wody
  • 250ml soku jabłkowego
  • szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki żytniej pytlowej
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki zakwasu
  • łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika
Wieczorem dnia poprzedniego wymieszać w misce 250ml wody z 2 łyżkami zakwasu i szklanką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zostawić na całą noc. Rano dodać 250ml wody, 250ml soku jabłkowego, pozostałe mąki, sól i ziarna słonecznika. Wymieszać i zostawić w formie (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pełnoziarnistą) do wyrośnięcia. Wieczorem upiec w piekarniku (15 min w temp. 220st i ok. godziny w 180 st).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz