wtorek, 31 maja 2022

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z GRZYBAMI

 


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 żółtka (dałam jedno)
  • jajko
  • 70g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 20g drożdży
  • łyżeczka cukru
Farsz:
  • 400g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie 2 garście startego żółtego sera
Farsz - cebulę pokroić, poddusić na oleju na złoty kolor, grzyby pokroić i podsmażyć razem z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przestudzić.

Ciasto - śmietanę połączyć w misce z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki, poczekać, aż drożdże "ruszą". Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Ugniatać, aż powstanie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 0,5cm. Przekroić na pół równolegle do dłuższego boku. 

Na każdym prostokącie (powinien mieć ok. 10cm x 30cm) nałożyć farsz z grzybów 2cm od brzegu i zawinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Spłaszczyć trochę i w odstępach kilku cm odcisnąć rowki. W tych miejscach będą się oddzielać poszczególne paszteciki. Odstawić do wyrośnięcia. 

Przed wstawieniem do piekarnika rozgrzanego do 180st można posmarować paszteciki rozmąconym jajkiem. Piec na złoty kolor. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.olgasmile.com/paszteciki-drozdzowe.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz