poniedziałek, 13 stycznia 2014

PIEROGI / KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE PIECZARKAMI


Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
Farsz:
  • 0,5 kg pieczarek
  • duża cebula
  • oliwa, sól, pieprz
Ziemniaki ugotować, po wystudzeniu przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąki, jajka i wyrobić na plastyczne ciasto. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyciąć (np. miseczką) ok. 12 okrągłych placków. Układać na środku przesmażone pieczarki z cebulą, zlepiać jak pierogi. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać np. sosem śmietanowym i natką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz