piątek, 31 stycznia 2014

SCHAB NA ZIMNO (DOMOWA WĘDLINA)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • czosnek
  • majeranek
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Kawałek schabu obtoczyć porządnie w dowolnych przyprawach, związać nicią, ściśle owinąć w folię plastikową lub aluminiową. Włożyć do garnka (o średnicy odpowiadającej długości schabu - mięso ma tam wejść dość ściśle). Nalać zimnej wody tyle, aby mięso było przykryte. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania wody schab ma się gotować 10 min (nie więcej), po czym należy zdjąć garnek z ognia i zostawić do ostygnięcia na 12h.  Potem znów postawić garnek na gazie, gotować 10 minut i studzić 12 godzin. Potem jeszcze raz gotować 10 min i studzić 12h. Czyli, gotujemy schab trzy razy po 10 min w odstępach 12h. (Np. żeby był gotów na niedzielne śniadanie, gotujemy o 22giej w piątek, o 10 w sobotę rano i w sobotę wieczorem o 22giej.) Mięso wyjmujemy z garnka dopiero po ostatnim gotowaniu, po całkowitym ostygnięciu. Schab jest cudownie wilgotny, nie przesuszony, delikatny i aromatyczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz