środa, 22 stycznia 2014

CYTRYNOWY PILAW Z PĘCZAKIEM I INDYKIEM


Składniki:

  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g pęczaku
  • kostka drobiowa lub wywar z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z 1 cytryny
  • 150-200g mrożonego groszku
  • 400g mięsa z indyka
  • 50g rukoli
Na dużej patelni podsmażyć cebulę, po chwili dodać marchewkę (startą na grubych oczkach), czosnek i seler. Poddusić 10 min, następnie dodać pokrojone w drobną kostkę mięso. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min. W osobnym garnku ugotować w wywarze z kurczaka pęczak (lub w zalanej wrzątkiem kostce rosołowej). Dodać do warzyw mrożony groszek, gotować na malym ogniu pod przykryciem jeszcze 4-5 min, dodać kaszę i na koniec sok z cytryny. Po zdjęciu z patelni dodać pokrojoną rukolę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz