środa, 27 grudnia 2023

KARRYSLID (duński śledź curry)

 


Składniki:

  • 400g płatów śledziowych
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • łyżka octu winnego
  • 2 łyżki curry
  • łyżka kurkumy
  • łyżeczka cukru
  • twarde, kwaśne jabłko (dałam renetę)
  • łyżka musztardy
  • 50g oliwek lub kaparów
  • świeżo mielona sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dzień wcześniej dokładnie wypłukać filety śledziowe w zimnej wodzie - namaczać je przez kilka godzin, co godzinę zmieniając wodę na świeżą. Następnie moczyć przez całą noc w mleku.
Następnego dnia odsączyć filety, pokroić je w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Skropić octem, wymieszać, odstawić.

Jabłko pokroić w drobną kostkę (starłam na tarce na dużych oczkach). Oliwki lub kapary odsączyć, posiekać, dodać wraz z jabłkiem do śledzi.

Wymieszać śmietanę z majonezem, jogurtem i musztardą, dodać do śledzi, wymieszać. 
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni na oleju, dodać curry, kurkumę i cukier, mieszać i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Po ostudzeniu dodać do śledzi (dałam surową cebulę).

Wymieszać wszystko razem, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 24h, żeby smaki się przegryzły.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://smakowitehistorie.com/karryslid-dunski-sledz-curry/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz