poniedziałek, 4 grudnia 2023

HOIRINO STIFADO (GRECKI GULASZ Z KARKÓWKI)

 Składniki:

  • 1,5kg - 2 kg karkówki
  • 1 kg cebuli dymki
  • 1 duża cebula
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • laska cynamonu
  • duży słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • 1 pomarańcza
  • 170ml oliwy z oliwek
  • szklanka wina czerwonego
  • sól, pieprz
Oliwę podgrzać na patelni. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na brązowo.
Dolać wino i dusić pod przykryciem, aż alkohol wyparuje. Następnie dołożyć przecier, przyprawy, sok z pomarańczy. W kolejnym kroku dodać dymki w całości i posiekaną dużą cebulę. Gotować 15-20 min lub do zgęstnienia sosu.

Przepis pochodzi ze strony: https://olanea.pl/archiwa/886

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz