czwartek, 21 grudnia 2023

PIZZERINKI Z OLIWKAMI


 Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru
  • szklanka letniego mleka
  • opakowanie drożdży instant
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
  • 80g oliwek
  • 60 suszonych pomidorów z oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 200g tartego żółtego sera
  • łyżka oregano lub przyprawy do pizzy
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko, jajko i oliwę. Wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 45 minut.

Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Ciasto zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować przecierem pomidorowym, posypać oliwkami, pomidorami i serem (2 łyżki odłożyć), oprószyć oregano. Zwinąć w rulon i pokroić na 3cm plastry. Pizzerinki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 25 min w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno.

Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz