czwartek, 21 grudnia 2023

ZIEMNIACZANA ZUPA Z JARMUŻEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ


 Składniki:

  • 4 białe kiełbasy, wyjęte z osłonek
  • 6 większych ziemniaków, obranych i pokrojonych w większą kostkę
  • duża marchew
  • duża pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250g jarmużu, umytego, z usuniętymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • szklanka pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonych płatków chili
  • 3 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę oraz seler oczyścić, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić na nim kiełbasę i przełożyć na talerz. 

Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć cebulę, wsypać oregano i chili, wymieszać. Dodać seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki, smażyć 5 minut. Włożyć ponownie kiełbasę, wlać bulion, wymieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.

Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną. Wlać mleko i włożyć jarmuż. Gotować ok. 20 min, by jarmuż zrobił się miękki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz