piątek, 20 października 2023

PORTOKALOPITA - GRECKIE CIASTO POMARAŃCZOWE


 Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250ml oleju rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g jogurtu naturalnego
  • otarta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn
  • 500-600g upieczonego ciasta filo połamanego na drobne kawałki

Syrop do nasączenia ciasta (powinni go być min 0,6 litra):
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • sok z 3 dużych pomarańczy
  • sok z połówki dużej cytryny
  • 1 laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu
Ciasto filo wyciągnąć z folii. Rozłożyć arkusze pojedynczo na blacie i zostawić na 0,5h, aby wyschły lub podpiekać arkusze w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 3-4 minuty (po dwa na raz, na górnej i dolnej półce). Tak przygotowane ciasto połamać na drobne kawałki. 

W mikserze ubić jajka z cukrem i esencją waniliową i proszkiem do pieczenia. Dodać olej, a następnie otartą skórkę z pomarańczy i cytryn (zastąpiłam cukrem cytrynowym). Do ciasta wrzucamy stopniowo pokruszone ciasto filo. Po dodaniu każdej partii dokładnie mieszamy szpatułką. Masa będzie dość gęsta. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) lub 180 stopni (bez tej funkcji). Po upieczeniu powinno być ładnie przyrumienione z góry.

W trakcie pieczenia przygotowujemy syrop: zagotowujemy wodę z cukrem (opcjonalnie z laską cynamonu) i chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy laskę cynamonu, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny. Odstawiamy do wystudzenia. Powinno go być 500-600ml. Maksymalna ilość, jaką wchłonie ciasto, to ok.750ml.

Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Ten proces trwa dość długo, bo ciasto dość wolno absorbuje płyn. Najlepiej polewać ciasto stopniowo, podzieliwszy syrop na 3-4 części i wylewać kolejną dopiero wtedy, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta.

Przepis pochodzi ze strony:
https://madameedith.com/przepis/ciasto-pomaranczowe-portokalopita/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz