czwartek, 12 października 2023

FALAFELE


 Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 300g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub z pestek winogron)
  • ew. szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie (nie dłużej jednak niż 12h, żeby nie zaczęła fermentować). Do falafeli nie nada się ciecierzyca z puszki lub namoczona i ugotowana.

Ciecierzycę opłukać na sitku, odcedzić, zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszych oczkach wraz z cebulą i czosnkiem, dodać natki, sodę, sól i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać1-2 łyżki zimnej wody. Masa jest odpowiednia, jeśli ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje kształt.

Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej.

W dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej (warstwa oleju powinna mieć 2-3 cm). Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (dokładnie ścisnąć, żeby się nie rozpadały) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Dobrze smakują z hummusem, klasycznym lub z dodatkiem mascarpone lub suszonych pomidorów. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://www.jadlonomia.com/przepisy/falafel-idealny/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz