czwartek, 19 października 2023

DROŻDŻOWKI Z SEREM


 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki masła (60g)
  • szczypta soli
  • żółtko

Nadzienie:
  • 30 dag zmielonego tłustego sera (u mnie 50dag)
  • 1/3 szklanki cukru (ok. 80g)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka (dałam 1 jajko, 1 żółtko)
  • 2 łyżki masła (40g)
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka soku z cytryny
Drożdże rozetrzeć w misce z 3 łyżkami cukru, dodać letnie mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do rozczynu wsypać przesianą mąkę, dodać rozmącone jajko, wystudzone rozpuszczone masło, sól, 3 łyżki letniej wody oraz resztę cukru. Zagnieść ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. 

Przyrządzić nadzienie - żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać porcjami ser, miksując. Wlać wystudzone roztopione masło, wymieszać. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na placek grubości ok. 1 cm. Dużym kubkiem wyciąć kółka, w każdym zrobić zagłębienie, wypełnić je serowym nadzieniem. Drożdżówki ułożyć w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze, brzegi ciastek posmarować rozmąconym żółtkiem, odstawić je na 20 minut w ciepłe miejsce. 

Piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Wystudzone ozdobić lukrem przyrządzonym z podanych składników. 

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska. Domowe wypieki"

Można przed pieczeniem dodać po kilka rodzynek czy jagód goji do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz