czwartek, 12 października 2023

DAKOS


Składniki:

  • 4 sucharki jęczmienne (paximadia)
  • duży pomidor
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżeczki sera mizitra (lub fety, pokrojonej w drobną kostkę)
  • 4 czarne oliwki z pestką
  • sól
  • ewentualnie oregano

Pomidora zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sól, oregano i kilka kropli oliwy. Wymieszać i odstawić na kilka chwil, aby puściły sok. Sucharki obficie polać oliwą. Następnie każdy polać sokiem z pomidorów i ułożyć na wierzchy starte pomidory. Poczekać kilka minut, aby sucharki zmiękły. 
Na środek każdego sucharka ułożyć łyżkę sera, a na wierzchu oliwkę. Można dodatkowo posypać oregano i polać cienką strużką oliwy.

Przepis pochodzi ze strony:
https://polikala.com/index.php/2020/02/08/dakos/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz