poniedziałek, 7 sierpnia 2023

STIFADO (GRECKI GULASZ WOŁOWY)


 

Składniki:

  • 2 kg łopatki wołowej
  • ok. 1 kg małych cebulek (perłowe lub szalotki)
  • puszka pomidorów
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 0,5 szklanki - szklanka oliwy
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do stifado (bazylia, cebula, cynamon, liście laurowe, jałowiec, chili, sól morska)
Mięso pokroić w kostkę. Poddusić w szybkowarze razem z przyprawami i kilkoma łyżkami oliwy.
Cebulki obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki (jeśli są większe), przesmażyć na pozostałej oliwie wraz z czosnkiem. Dodać do mięsa wraz z winem i pomidorami. Dusić do miękkości mięsa (powinno się niemalże rozpływać na kawałki). Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz