sobota, 19 sierpnia 2023

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

  • 2 torebki ryżu (200g)
  • 3 puszki tuńczyka w zalewie lub w oleju
  • puszka kukurydzy
  • por (biała część) lub cebula cukrowa
  • 6 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku lub natki
Ryż ugotować tak, aby nie był kleisty (po ugotowaniu można go przelać zimną wodą i odstawić na sitku do odsączenia). Odsączyć kukurydzę, tuńczyka. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, drobno pokroić. Pora / cebulę pokroić w talarki, ogórki w kostkę, szczypiorek poszatkować. Dodać jogurt naturalny, majonez, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać, schłodzić w lodówce i podawać.

Oryginalny przepis - Anna Leszczyńska-Rożek ("Gość Niedzielny").

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz