sobota, 19 sierpnia 2023

PASZTET Z INDYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 


Składniki:

  • 1-1,3kg mielonego mięsa z indyka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 200 twardej fety
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • pół szklanki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przesmażyć na oleju. Odstawić do przestudzenia. 

Do mielonego mięsa dodać roztrzepane jajka, pół pęczka natki pietruszki, pokrojone suszone pomidory (dobrze odsączone z zalewy), przestudzoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojoną z małą kostkę fetę. Wsypać pół szklanki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.

Tak przygotowaną masę przełożyć do prostokątnej, wąskiej formy, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch surowego pasztetu i posmarować olejem. Piec w 190 stopniach ok. 1,5h, aż pasztet się ładnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Przepis Lucyny Wachnik z Marek ("Kobieta i Życie" wrzesień 2023)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz