sobota, 1 lipca 2023

LODY TRUSKAWKOWE


 Składniki:

  • 500g truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 250g serka mascarpone
  • pełna szklanka śmietanki 30% - 300g
Truskawki umyć, zdjąć szypułki, przełożyć do rondelka, wsypać 2 łyżki cukru. Ustawić średnią moc palnika i zacząć smażyć truskawki (po chwili puszczą sok, a cukier się rozpuści). Gotować truskawki nie dłużej niż 5 minut i bez przykrywania pokrywką. Zdjąć z palnika, odstawić do przestudzenia, a następnie schować do lodówki. 

Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone umieścić w wysokim naczyniu wraz z 3 łyżkami cukru i ubić na krem - najpierw na niższych obrotach miksera, potem na wyższych - zwiększając stopniowo aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stawiać opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się i nie przemieszcza. 

Gotowy krem przełożyć do wygodnego, szerszego naczynia. Dodać całą zawartość rondelka ze schłodzonymi truskawkami z cukrem (można ją wcześniej zmiksować, ale niekoniecznie). Wszystko razem wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Masa zrobi się nieco rzadsza od soku. Nie musi być idealnie wymieszana.

Jeśli masę lodową przekładasz do jednego pudełka do mrożenia i planujesz je podać całe po rozmrożeniu, to nie musisz mieszać masy w trakcie mrożenia. Ważne jest jednak, by lody porcjować na gałki dokładnie po 6h mrożenia. Wówczas idealnie się je nakłada.

Jeśli jednak lody truskawkowe będziesz porcjować później lub wyjmować je okazjonalnie, to najlepiej przemieszać kilka razy masę w trakcie mrożenia. Pierwsze mieszanie wykonać po godzinie mrożenia.

Przepis pochodzi ze strony: https://aniagotuje.pl/przepis/lody-truskawkowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz