czwartek, 6 lipca 2023

SERNIK Z MASCARPONE I MALINAMI

 


Składniki na spód:

  • 200g herbatników
  • 200g masła
  • 100g mąki owsianej
  • 2 żółtka
Składniki na masę serową:
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki rumu
  • sok z połowy cytryny
  • 500g serka mascarpone
  • 250g ricotty
  • 12g cukru z wanilią
  • 4 jajka (dałam też 2 białka od spodu)
Składniki na sos malinowy:
  • 150g malin
  • łyżka cukru
  • 50ml czerwonego wytrawnego wina
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Herbatniki zmielić blenderem na okruchy, po czym wymieszać z masłem, żółtkami i mąką owsianą. Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy, dobrze dociskając palcami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z rumem i sokiem z cytryny. Mascarpone i ricottę zmiskować z jajkami i cukrem waniliowym, po czym dodać lekko wystudzoną masę czekoladową. Miksować jeszcze przez chwilę. 

Gotową masę wlać do tortownicy i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. 

Maliny, cukier, wino i skrobię zagotować w rondelku, po chwili przelać na sernik. Wstawić na kolka godzin do lodówki (najlepiej na noc). 

Przepis pochodzi z gazetki Biedronki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz