środa, 12 lipca 2023

BROWNIE Z RUMEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ


 Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (po 100g)
  • 150g masła
  • 150g mąki
  • 250ml mleka
  • 40g rumu
  • 6 jajek
  • 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
  • 3 łyżki kakao
Polewa:
  • 100ml śmietanki 30%
  • pół tabliczki czekolady (dałam troszkę więcej)
Czekolady połamać na kawałki, wraz z mlekiem, masłem i rumem rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, przestudzić. Jajka utrzeć wraz z cukrem do białości, wsypać przesianą mąkę, kakao i wymieszać z przestudzoną masą czekoladową. Wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50min. 
Polewa - roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i wymieszać wraz ze śmietaną. Polać ciasto, udekorować granatem.

Przepis znaleziony na Facebooku  na stronie "Pyszna codzienność - 1000 pomysłów na obiad i nie tylko"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz