wtorek, 21 czerwca 2022

TRUSKAWKOWA GÓRA LODOWA

 Składniki (na blachę o wymiarach 34cm x 23cm):

  • herbatniki
  • paczka okrągłych biszkoptów (120g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem budyniowo-maślany:
  • 1l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3x 40g)
  • 200g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 250g masła
Warstwa truskawkowa:
  • 750g truskawek
  • 4 łyżki żelatyny w proszku (16g)
  • 50ml zimnej wody
  • 80g cukru (można pominąć)
  • łyżka soku z cytryny
Krem śmietankowy:
  • 500ml śmietany kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotować krem budyniowo-maślany - w misie miksera umieścić żółtka i oba cukry, następnie utrzeć końcówkami do ubijania białek na jasną, puszystą masę. Dodać budynie w proszku i kontynuować ucieranie do powstania gęstej pasty.

W garnku zagotować mleko. Odlać 3/4 szklanki zagotowanego gorącego mleka i dodać do utartej masy budyniowo-żółtkowej, zmiksować do połączenia. Tak powstałą mieszankę wlać do garnka z wrzącym mlekiem i zagotować, jak budyń, często mieszając. Budyń powinien wyraźnie zgęstnieć i się zagotować. Zdjąć z palnika i zostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. 

Masło umieścić w misie miksera i utrzeć do puszystości. Stopniowo, partiami dodawać wystudzony budyń i ucierać do połączenia się składników. Powinien powstać gładki i puszysty krem maślano-budyniowy. 

Przygotować warstwę truskawkową - żelatynę w proszku zalać 50ml zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia na 10 min. W garnuszku wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (truskawki puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, dobrze wymieszać, całość zagotować, a następnie zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. 

Krem śmietankowy - schłodzoną w lodówce śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. 

Na spodzie formy ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować na nich połowę kremu maślano-budyniowego. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na herbatnikach drugą połowę kremu. Następnie ułożyć biszkopty i wylać na nie tężejącą masę truskawkową. Włożyć do lodówki do stężenia, następnie na wierzchu rozsmarować masę śmietankową. Udekorować esami-floresami z połowy tabliczki czekolady, rozpuszczonej w woreczku cukierniczym w kąpieli wodnej. Wstawić do lodówki na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz