poniedziałek, 13 czerwca 2022

EKLERKI

 


Składniki (na 2 blachy) na ciasto parzone:

  • 250g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 8-9 jajek
Nadzienie:
  • pół litra śmietanki 30-36%
  • serek mascarpone 250g
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa:
  • 200g czekolady deserowej
  • 50g masła
  • 5 łyżek mleka
W garnku doprowadzić masło z wodą do wrzenia, następnie dodać mąkę i sól i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta, które odchodzi od ścian garnka. Po wystudzeniu dodawać po jednym, jajku, cały czas miksując na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na papier podłużne eklerki. Powinny być w dużych odstępach od siebie, bo ciasto podczas pieczenia bardzo rośnie. 

Eklerki piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 20 minut, a potem dosuszać przez ok. 10 minut w temperaturze 130 stopni. Powinny mieć piękny, złoty kolor i być lekkie. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać serek mascarpone. Każdego eklerka przeciąć delikatnie ostrym nożem na pół, napełnić nadzieniem i przykryć górną częścią. 

Do czekolady dodać masło i mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej. W tak przygotowanej polewie maczać górną połowę eklerków. Można też eklerki udekorować czekoladowymi niteczkami (na zdjęciu) - rozpuścić czekoladę z niewielkim dodatkiem masła w woreczku strunowym w kąpieli wodnej. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/01/eklery-z-bita-smietana-zawsze-wychodza.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz