wtorek, 21 czerwca 2022

MAKARONIKI CZEKOLADOWE


 Składniki:

  • 20 dag zmielonych migdałów
  • 4 schłodzone białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 tabliczka schłodzonej czekolady deserowej
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, ubijając, aż całkiem się rozpuści. Wsypać zmielone migdały oraz startą czekoladę, składniki delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść niewielkie porcje masy na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstępy. Makaroniki piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (nie powinny się mocno zrumienić). Wyjąć i wystudzić.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia dla niecierpliwych. Dania w 15, 30, 45, 60 minut", wydawnictwo "ARTI", Warszawa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz