środa, 8 czerwca 2022

SZASZŁYKI Z MARYNOWANEJ KARKÓWKI


 Składniki:

  • kilogram karkówki (1,3 kg na 4 osoby na dwa dni)
  • kilka cebul
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, mielona papryka i cząber
  • natka pietruszki
Mięso pokroić na kawałki równej wielkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, miodem, oliwą i przyprawami. Kawałki mięsa dokładnie wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej jeszcze dłużej - na dobę. Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i plastry cebuli. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. pół godziny. Podawać posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z "Kobiety i życia" nr 6 (165) czerwiec 2022.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz