poniedziałek, 4 kwietnia 2022

ZŁOCISTY CHLEB WŁOSKI


 Składniki:

  • 500g mąki do chleba Prima Gusto
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20g masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (5g) lub 10g  świeżych drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 100 mleka
  • 200 ml wody
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw przygotować rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, na koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto uformowane w kulę włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło do podwojenia objętości (ok. 1,5h).

Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić. Uformowane w owalny bochenek wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć i ponownie pozostawić na 30 min (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Przy użyciu noża naciąć ciasto kilkakrotnie i oprószyć mąką. Wstawić blachę w bochenkiem do piekarnika rozgrzanego do temp 230st i piec przez 10 min. Następnie zredukować temperaturę do 200 st i piec przez kolejne 20-25 min. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, zbrązowiały z wierzchu i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Wypieczony chleb najlepiej studzić na kratce.

Przepis pochodzi z opakowania mąki do chleba złocistego Primo Gusto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz