sobota, 9 kwietnia 2022

KROKIETY Z GRZYBAMI LEŚNYMI, JAJKAMI I SEREM

 


Składniki (na 13 krokietów):

  • 250 ml mleka (u mnie 270ml)
  • 250 gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 225g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 20-30g masła
Farsz:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 400g grzybów (u mnie woreczek mrożonych grzybów leśnych - równowartość połowy dużej patelni)
  • 1 duża cebula
  • 200g tartego żółtego sera, np. mozarelli
  • sól, pieprz, natka pietruszki czy inne ulubione przyprawy
Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
Przygotować farsz - jajka ugotować na twardo, obrać, rozgnieść w dużej misce tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Grzyby rozmrozić i poddusić chwilę na patelni. Po wystudzeniu wymieszać jajka z cebulą i grzybami, dodać starty na drobnych oczkach żółty ser, przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto naleśnikowe - w metalowej misce roztopić masło, dodać mleko, jajka, mąkę i sól, wymieszać mikserem tak, aby nie było grudek, pod koniec dolać wodę gazowaną, ponownie wymieszać. Na patelni posmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki (kolejne nie powinny wymagać tłuszczu do smażenia ze względu na dodatek masła do ciasta). 

Farsz rozkładać na naleśnikach, zostawiając wolne brzegi. Założyć boki naleśnika na farsz i zwijać w rulon. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza nasypać bułkę tartą. Naleśniki zanurzać w jajku i następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, do zrumienienia się bułki.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/595-krokiety-z-pieczarkami-jajkiem-zoltym-serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz