środa, 20 kwietnia 2022

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM NA KRAKERSACH

 


Składniki:

  • opakowanie krakersów
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 4 jajka
  • słoiczek selera konserwowego
  • 400g wędzonego kurczaka / indyka
  • 4 ogórki konserwowe
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
Sałatkę te warto przygotować wcześniej i podać następnego dnia. 

Przygotować wąski półmisek lub tackę (np. taką, żeby ułożyć na niej krakersy 2 na 5), ewentualnie inne prostokątne naczynie. Spód naczynia posmarować majonezem, żeby krakersy lepiej się trzymały. 

Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. Mięso pokroić w kostkę. Seler odsączyć z zalewy, pokroić. Białka jajek pokroić, wymieszać z mięsem, selerem oraz posiekaną cebulą dymką i odsączoną z zalewy kukurydzą (szczypiorek na razie odłożyć). Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem.

Na posmarowany odrobiną majonezu spód naczynia wyłożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę sałatki. Przykryć sałatkę krakersami i ułożyć na nich drugą połowę sałatki. Na górze ułożyć trzecią warstwę krakersów. Dekorowanie sałatki można zostawić tuż przed podaniem, a na razie owinąć naczynie z zawartością folią spożywczą i schować do lodówki.

Szczypiorek i czerwoną cebulę drobno posiekać, żółtka jaj zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Krakersy posmarować cieniutko majonezem i na przemian posypywać czerwoną cebulą, szczypiorkiem i tartymi żółtkami. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.dietamojapasja.com/2021/10/salatka-z-kurczakiem-wedzonym.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz