poniedziałek, 11 kwietnia 2022

WIEPRZOWINA W SOSIE BARBECUE

 


Składniki:

  • ok. 2 kg łopatki wieprzowej
  • 250ml wytrawnego cydru lub soku jabłkowego (dałam 500ml)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
Składniki na mieszankę do nacierania mięsa:
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ząbków czosnku
  • pół łyżeczki suszonej papryczki chili
  • łyżeczka sproszkowanej papryki chipotle
  • pół łyżki nasion kolendry
  • pół łyżki nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżki brązowego cukru
Składniki na sos barbecue:
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki cukru
  • 60 ml octu jabłkowego
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Składniki na mieszankę do nacierania mięsa tłuczemy w moździerzu na gruboziarnistą papkę (ja zmieliłam w młynku do kawy). Wieprzowinę dobrze solimy. W głębokim żaroodpornym naczyniu podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej mięso z obu stron. Wyjmujemy i bardzo dokładnie nacieramy mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do naczynia, w którym będzie się ono piec. Podlewamy cydrem lub sokiem jabłkowym oraz wytopionym podczas podsmażania mięsa sosem. Pieczemy bez pokrywy w piekarniku ok. 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy kolejne 3,5-5h (aż będzie miękkie i kruche). Podczas pieczenia w razie potrzemy podlewamy cydrem, sokiem lub wodą.

Mięso wyciągamy w piekarnika i wykładamy na talerz lub deskę. Sos pozostały po pieczeni przelewamy do garnka, stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy wywar. Dodajemy składniki na sos barbecue i przyprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i trochę zmniejszy objętość. W tym czasie rozdrabniamy wieprzowinę widelcem na małe kawałki. Dodajemy do sosu. Dobrze smakuje z ryżem i surówką z kapusty.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Wyprawy po przyprawy" (Stevie Parle, Emma Grazette)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz