środa, 13 stycznia 2021

MUFFINKI JOGURTOWE Z JABŁKAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI


 Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 100g masła
  • 150g cukru (zastąpiłam 50g ksylitolem)
  • torebka cukru waniliowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 50g płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
Masło roztopić w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczone, przestudzone masło i jogurt. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać wraz z płatkami owsianymi, wymieszać (niezbyt długo, żeby muffinki nie wyszły zbyt twarde i gumowate). Jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25min. 

Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://brunetkawkuchni.com/2015/03/20/muffiny-jogurtowe-z-jablkami-i-platkami-owsianymi/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz