sobota, 30 stycznia 2021

ŚNIADANIOWE FRANCUSKIE BUŁECZKI

 


Składniki (na 8-10 sztuk):

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 120ml letniego mleka
  • 175 ml letniej wody
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju lub oliwy
Z letniego mleka, łyżeczki cukru, 3 łyżek mąki i świeżych drożdży przygotować rozczyn. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować ciasto w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5h). 

Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść, pozostawić na 5 min, by odpoczęło. Podzielić na 8-10 części i z każdej uformować w dłoniach okrągłą bułkę. Układać na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach. Zostawić do podwojenia objętości na kolejne 30 min. Po tym czasie krawędzią drewnianej łopatki kuchennej zrobić w każdej bułeczce głęboki "przedziałek" (niemal do samej blachy). 

Piekarnik nagrzać do 230st, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 13-15 min na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: 
https://www.mojewypieki.com/przepis/french-dimpled-rolls

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz