sobota, 9 stycznia 2021

SAŁATKA KRÓLEWSKA Z KUKURYDZĄ, SELEREM I ANANASEM

 Składniki:

  • 250g (w oryginale 360g) wędliny drobiowej
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek selera konserwowego
  • 4 jajka
  • spory kawałek pora (biała część) - ok. 15cm
  • 2 plastry ananasa (w oryginale puszka ananasa)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ewentualnie 120g tartego żółtego sera
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę i seler odsączyć z zalewy. Ananasa obrać ze skóry, wykroić środek, pokroić w kosteczkę. Pora przekroić na pół, posiekać w paseczki, przelać wrzątkiem, odcedzić. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez i ponownie wymieszać. 

Przepis pochodzi ze strony: 
https://kulinarneprzeboje.pl/salatka-krolewska-hit-swieta-impreze/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz