czwartek, 19 listopada 2020

CIASTECZKA MIGDAŁOWE Z SYROPEM KLONOWYM

 Składniki (na 1,5 blachy ciasteczek):

  • 350g migdałów
  • 150g kaszy jaglanej
  • 50g mąki owsianej
  • 100ml syropu klonowego
  • 60g miękkiego masła
  • ewentualnie wanilia lub/i skórka otarta z cytrusów
Kaszę jaglaną oraz migdały zmielić na mąkę. Dodać mąkę owsianą (można zmielić płatki owsiane). Sypkie składniki wymieszać, następnie dodać syrop klonowy i masło. Delikatnie zagnieść ciasto na jednorodną masę. Odrywać po kawałku lepkiego ciasta, formować w dłoniach niewielkie kulki, a następnie rozpłaszczyć, nadając im kształt okrągłych ciastek. Układać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 140 st przez ok. 20 minut, bardzo uważając, aby się ciastka nie spaliły.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Iwony Zasuwy "Smakoterapia 2"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz